Taisto Niskanen 1.1.2011

Hiidenportilla

Kainuulaista erämaaluontoa parhaimmillaan edustaa Sotkamon, Kuhmon ja Valtimon rajamailla sijaitseva Hiidenportin kansallispuisto ja sen sydämenä Hiidenportin jylhä rotko. Hiidenportin rotkovajoama on syntynyt maan kuoren poimuttuessa, joskin jääkaudet ja ajan hammas ovat siloitelleet sen muotoja. Kallioseinämät putoavat kuitenkin vieläkin parikymmenmetrisinä ja uppoavat pohjalla päilyviin mustiin lampiin ja nevoihin. Kerrotaan, että hiisi pakeni aikoinaan tähän laaksoon ihmisten hälinää, mistä sitten paikka on saanut nimensä. Nykyisin siellä kohtaa enemmänkin retkeileviä ja hälinää pakenevia ihmisiä.

Marraskuun toinen päivä oli aurinkoinen poikkeus sateisen syksyn harmauteen. Uudesta kotikaupungistani, Kuhmosta, on mahdollista käydä myöhäissyksyn lyhyenäkin päivänä mielenkiintoisissa luontokohteissa kameraa ulkoiluttamassa. Niinpä päätin pistäytyä Hiidenportilla. Kansallispuistossa on luonnon lisäksi paljon muutakin nähtävää, kuten Kovasinvaaran erämaatorpan vanhan pihakentän kaltaisia jälkiä muinaisilta ajoilta, mutta nekin saivat jäädä nyt odottamaan ensi kesää.


Marraskuun voimakaskontrastinen valo muotoilee kallioseinämän mielikuvitukselliseksi.


Portin rakennustarpeita näyttää jääneen jonkin verran vastaisen varalle.


Yöllinen pieni pakkanen oli kuvioinut rotkolammen pinnan.


Rotkovajoama jatkuu melko suoralinjaisena kohti Porttilammen laavua.


Hiidensilmä.


Palolammella sijaitsee Metsähallituksen ylläpitämä pääopastuspiste grillipaikkoineen ja esittelytauluineen. Kunpa kaikki kävijät muistaisivat kirjoittaa nimensä vieraskirjaan todellisen kävijämäärän esille tuomiseksi. Se varmaankin auttaisi luontokohteiden ylläpitäjiä saamaan määrärahoja valtion päättäjiltä tähän kansalaisia palvelevaan toimintaan.

Kehittyvä ja täydentyvä kuvasivustoni

Makupalat > Makupalat 2011 > Hiidenportilla
backtotop