Erkki Vilpa, alkuperäiset kuvat ja teksti 15.3.2012
Matti Häkkinen, diakuvien digitointi

 

LUMIMAISEMIA

 

Lumisanastoa

 

Beduiineilla on kuulemma parisataa nimitystä kamelille. Meillä ei ole kuin tämä yksi ainoa sana kameli. Sillä kyllä pärjää täällä Pohjolassa. Eskimoilla puolestaan kuuluu olevan heilläkin pari sataa lunta ilmaisevaa sanaa. Onhan niitä Suomessakin. Onkohan mitään toista kieltä, jossa kiusanhengeksi koettua kehotetaan suksimaan suolle.

   Lumi on kaunis sana. Se on myös tytön muodikas nimi, tosin ei vielä kovin yleinen. Perussanalla lumi on varma etymologinen vastine kaikissa lähisukukielissä. Esimerkiksi komin kielessä lumi on lym ja unkarissa lom. Kirjakielessämme lumi on ollut Agricolan ajoista alkaen.

   Suoja ja nuoska ovat kaikkien tuntemia kostean, taipuisan ja notkean lumen nimiä. Räntä, sohjo ja loska ovat suojalumen märempiä versioita.  Räntä ja sohjo ovat tuottaneet vähän tunnettuja, vielä  märempiä versioita kuten räpäskä, rätikka, lopuska,sölse ja solsku.

    Viti on vasta satanutta vitivalkoista pakkaslunta. Laskettelukansa puhuu puuterista, joka on käännös Keski-Euroopan kielistä. Aika lailla vitiä vastaavat höyty ja nöyhtä.

    Ilmassa vinhasti liikkuva lumisade on pyry, tuisku, myräkkä tai jokin sen monista versioista. Agricola lienee tuonut myös tuiskun kirjakieleemme. Pyry ikään kuin tupruaa, mutta tuiskussa vinkuu tuuli.

    Siide on veden ja lumen sekaista tihkua. Helsinkiläisiltä nuorilta voi kuulla: ”Siis siel on niin karsee siide tiätsä...”

    Kun me jouluna kuulemme laulettavan on hanget korkeat nietokset, tiedämme että lumestahan siinäkin lauletaan. Sisätiloissakin saatetaan juoda huurteisia, mutta alkuaan huurteella tarkoitetaan pakkasella pintoihn tiivistyvää jääkidekerrosta. Jäähän liittyviä sanoja en kuitenkaan ota tähän varsinaiseen lumisanastoon.

   Monet yhdyssanat alkavat pelkästään tai ainakin useimmiten lumi-sanalla: lumipallo, lumivyöry, lumilinna, lumilyhty, lumimaja (=eskimojen iglu), lumipuku, lumikide, lumikuuro, lumihiutale,
lumituho, lumisokeus... Rekiretket ja erilaiset kelkat vaativat myös luistaakseen lunta.

 


Kaamoksen aikaa

 

Ensilumi

 

Valoa metsässä

 

Aamuhuurretta


 

Oulujoki

 

Varjoja lumessa

 

Pakkasaamu

 

Suolähteikkö

 

Postikortti

 

Kuusamon tykkykuusikkoa

Makupalat > Makupalat 2012 > Lumimaisemia
backtotop