Reino Kuitula 15.5.2012

 

Joutsenen tarina


Se oli  yksi Vapunpäivä takavuosina. Olin joltakin kuullut joutsenen pesän sijainnista  ja löysinkin  metsälammen, jonka rantamilla oli joutsenpari kunnostamassa vanhaa, tuttua pesäkumparetta.  Yksissä tuumin ne nostelivat nokallaan mustaa suomutaa pesän suojaksi, aivan kuin kaivinkoneet ihmisten rakennustyömaalla. 

Kuvatessani kaukaa maantieltä niiden puuhia, huomasin kameran etsimessä outoa liikettä.  Nuori hirvihän se siellä taustalla seuraili lintujen puuhia. 

Tämä oli sitä luontokuvausta parhaimmillaan.

 

 

Myöhemmin pääsin seuraamaan pesintää lähempää.  Lauantai-illan rauha oli  laskeutunut maisemiin.  Joutsenemo oli pesällään hautomassa.  Isäjoutsen piiloitteli pesän vierellä olevassa ojassa.  Noustessaan penkereelle se levitti valtavat siipensä.  Ymmärsin, että se ilmoitti minulle suojeluvyöhykkeen rajat.

 

 

Minä hyväksyin raja- sekä rauhanehdot ja pysyin aloillani.  Isäjoutsen luotti kuvaajaan ja asettui hetken päästä penkereelle nukkumasijoilleen.... 
                                                          

Emon luottamuksen olin jo aiemmin hankkinut ja niinpä se päästi  yhden poikasen siipiensä suojasta näkösälle.
    

Hetken päästä ilmaantui vielä toinenkin poikanen, joka alkoi kisaileen sen Ykkösen kanssa.
 

Aikansa emo antoi poikasten kisailla  vierellään, kunnes ohjaili ne siipiensä lämpöön suojaan.  Nyt oli kuvaajan sopiva hetki poistua joutsenperheen käydessä yöpuulle. 
 

Alkoi sunnuntaiyö ja aamulla odotti suuri yllätys... (jatkuu seuraavassa tarinassa).                   

Makupalat > Makupalat 2012 > Joutsenen tarina
backtotop