Arja ja Alpo Huhmarniemi 1.6.2012

 

Bali - Indonesian paratiisisaari


Bali on hinduenemmistöinen saari muuten islaminuskoisessa Indonesiassa. Se on monille ensisijaisesti rantalomakohde, mutta me majoituimme koko ajaksi saaren keskiosassa olevaan Ubudiin. Se on Balin kulttuurin pääkaupunki, jossa matkailijalle on tarjolla taidetta, käsitöitä, tanssiesityksiä ja myös erinomaista ruokaa. Sieltä on myös helppo tehdä päivämatkoja saaren muihin osiin.Kuva 1. Hotellimme sijaitsi pyhän apinametsän vieressä. Aamuisin metsikössä oleskelevat jaavanmakakit levittäytyivät hotellin alueelle ja tekivät myös yllätysiskuja hotellin aamiaispöytiin. Harjanvarsin ja ritsoin aseistautuneet tarjoilijat onnistuivat kuitenkin useimmiten torjumaan hyökkäykset.
Kuva 2. Loputtomilta tuntuvissa kadunvarsikaupoissa myydään turistirihkaman ohella puu- ja kiviveistoksia, käsitöitä, batiikkikankaita, maalauksia ja myös paikallisia hedelmiä. Koreissa olevien oudompien hedelmien nimet vasemmassa rivissä ovat salak, mangosteeni ja mango, rambutan sekä sawo, oikealla oleva piikikäs durian on tunnettu pahasta hajustaan.

 
Kuva 3. (yllä) ja 4. (alla) Balilaiset ovat skootterikansaa, sekä henkilö- että tavarakuljetukset luontuvat.Kuva 5. Saaren keskiosassa vuorten rinteillä on tuhansia vuosia käytössä olleita laajoja riisiterasseja, jotka ovat myös suosittu nähtävyys.Kuva 6. Riisinviljelijän arki on työteliäs, ainakin perheen naisväelle. Kaikki on käsityötä, vilja leikataan sirpeillä ja jyvät irrotetaan korsista lyömällä niitä keskellä näkyvän kehikon reunukseen.Kuva 7. Pienessä järvessä oleva kaunis Pura Ulun Danun temppeli on Balin kuvatuimpia kohteita.

 


Kuva 8. Temppeleissä on uloinna portti, jossa ei ole kattoa. Siitä voivat yleensä kulkea matkailijatkin. Sisemmän portin takana ovat pyhimmät alueet.Kuva 9. Vesialtaisiin tehdyt taidokkaat kukka-asetelmat koristavat kadunvarsikauppojen ja ravintoloiden edustoja.Kuva 10. Näkemisen arvoisia ovat myös tanssiesitykset, joissa sievien tanssityttöjen ohella pyörähtelee myös hurjan näköinen mutta hyväntahtoinen Barong.

Makupalat > Makupalat 2012 > Bali - Indonesian paratiisisaari
backtotop