Riitta Mäkelä 15.8.2012
 

Onko tässä ollut Oulun keskiaikainen linna?

 

Historiantutkijoiden mukaan Oulun Kastellissa, kolmisen kilometriä Oulujokea ylävirtaan,  on ollut jo keskiajalla, 1300-luvulla linna. Rannikon suojana idän hyökkäyksiä vastaan. (Oulun Linnasaaren linna rakennettiin vasta 1590 Oulujoen suun suistoalueelle.) Nimi Kastelli viittaakin linnoitukseen.

Voisivatko maaston nykymuodot vielä kertoa historiasta ja linnan sijainnista? Vaikka joen pintaa on nostettu ja rakennustöissä maamassoja siirrelty.
Professori Kyösti Julkun (1931-2007) mukaan Oulujoki on ollut menneinä vuosisatoina sotatie.

 

Oulujoen rannan 1960-luvun omakotitalo on kumpareella, jota reunustaa kaksi, toisistaan noin  60 metrin etäisyydellä olevaa törmää. Tämä törmä on joen puolella.

 


Sisämaan puolella on ollut n. 30 m  pitkä, taustalla olevaan rakennukseen päättyvä kivimuuri, joka on jäänyt tutkimattomana maamassojen alle. Linnoituksen seinämää? Syvänne vieressä kertonee nyttemmin täyttyneestä vallihaudasta muurin vieressä.

 


Tontilta löytyi myös vanhoja  kaivon ja kellarin rakenteita. Nykypensaiden takana rinteessä oli kellari. Taustalla, tontin itäsivustalla on myös ollut syvänne, pitkä vallihauta, joka on talon rakennusvaiheessa täytetty ja kasvaa nyt sankkaa puustoa.

 


Rantaan johtaa leveä syvänne, joka joskus on yltänyt törmään saakka. Veneiden vanha, suojaisa paikka? Perinnetietojen mukaan syvänteeseen on tullut vasemmalta alavirran suuntainen leveä oja(ei enää maastossa näkyvissä). Veneiden kuljetusväylä, möljä?

 


Talon tontti ja sen viereinen niittykumpu ovat entisaikoina olleet viljelykseen sopimattomia. Molemmat niin täynnä tiiltä ja kiviä, että niitä on käytetty vain hevosten laiduntamiseen. Kuivan maan kasvien peittämältä niityltä on löydetty ammuksia. Rankkasateilla niittyyn saattaa edelleenkin kaivautua syviä kuoppia.
 

Makupalat > Makupalat 2012 > Onko tässä ollut Oulun keskiaikainen linna?
backtotop