Pertti Väyrynen 15.9.2012
 

Puuvilja kypsyy - ennätyksellinen marjalintutalvi luvassa Oulun seudulle.


Metsämarjojen jälkeen marjaiset puut ovat syksyviipyvien muuttolintujen kuten rastaiden, tilhien ja taviokuurnien tärkeä syys-ja talviravinto. 

Erityisesti pihlajan  marjasadon määrästä riippuu kuinka myöhään syksyllä rastaat ja tilhet  lykkäävät muuttoaan etelämmäksi. Tämänsyksyinen pihlajanmarja sato on ennätyksellisen suuri. Näin runsas marjasato saadaan vain kerran pari vuosikymmenessä.
 

Kotipihlajan Sorbus aucuparia rivistö Raksilan markettien luona.

 

Hupisaarilla, missä pölyttävin hyönteisten määrä on on suuri, pihlajien oksat taipuvat lähes maahan marjojen painosta. Suurissa pihlajissa marjoja on varmasti satoja kiloja.

 

Pihlajan lähisukulainen orarapihlaja Crataecus flabellata var.grayana marjoo myös runsaasti. Kuva Myllyojalta.

 

 

Oulussa perinteinen ja uudelleen suosioon tullut puistopuu pilvikirsikka Prunus pensylvanica runsaassa sadossa Myllyojalla.

 

Rusokuusama Lonicera tatarica  Ainolan puistossa.

 

Koristeomenapuut Malus sp. Ainolan puistossa Tuomenkukka-kahvion vieressä ovat tuottaneet runsaasti kirsikan kokoisia omenoita. Ne tuntuvat kelpaavan linnuille vasta sydän talvella tai jopa vasta keväällä, jolloin niiden kimpusta voi löytää Oulussa melko harvinaisen nokkavarpusen.

 

Hieman suurempia koristeomenoita Pikisaaressa.

 

Nyt on pitkästä aikaan hyvä tilaisuus kerätä pihlajanmarjoja talvilintujen ruokintaan  ja kuvaushuokuttumeksi siinä vaiheessa kun marjasato alkaa olla loppuun syöty. Happamina marjoina pihlajanmarjat säilyvät hyvin kuivatttuina.

 

P.S. Kaikki kuvat on otettu Nokia 808 Pureview ihmekännykällä 8megan resoluutiolla.
 

Makupalat > Makupalat 2012 > Puuvilja kypsyy
backtotop