Raimo Hämeenaho 15.1.2013
 

LAPINPÖLLÖT   MYYRÄJAHDISSA

 

Lapinpöllöt  vaeltavat  myyrätilanteen  mukaan.  Oulunsalossa on päästy ihailemaan ja kuvaamaan Lapinpöllö pariskunnan myyräjahtia. Pöllöt istuvat sähkölangoilla, puissa ja latojen katoilla. Sieltä ne kuuntelevat herkillä korvillaan hangenalla rapistelevien myyrien liikkeitä. Lähtevät lentämään äänettömästi ja tekevät syöksyjä lumihankeen saaliin toivossa.  Seurattuani Lapinpöllöjä useamman päivän aikana alkoi huolestuttamaan kun useimmat syöksyt lumihankeen jäivät ilman saalista.

Lapinpöllöjen ruokavalion erikoistuminen liiaksi pelto ja metsämyyriin saa ne nälkiintymään heikkossa myyrätilaanteessa. Oulunsalossa pöllöparin tuntumassa niitämättömän pellon jyviä syömässä oli parvi Keltasirkkuja ja Urpiaisia, mutta pöllöt eivät piitanneet niistä lainkaan. Ehkä jokunen myyrä oli kuitenkin tarttunut teräviin kynsiin ja mennyt vatsantäytteeksi. Ettei vielä tarvinnut kajota lintuihin.
 Sähkölangalla istuvan Lapinpöllöparin sukupuolet erottaa selvästi vaikka päällisinpuolin ovatkin niin saman näköisiä.  Pöllöjen koko ero on aika merkittävä.  Kuten Maakotkallakin on Lapinpöllönaaras on urosta kookkaampi. Pituus 65 – 70 cm. Siipiväli 135 – 160 cm.  Paino 650 – 1100 g Koiras.  1000 – 1900 g Naaras.  Kuluvien viikkojen aikana Oulun ympäristössä on havaittu  useita Lapinpöllöjä.

Makupalat > Makupalat 2013 > Lapinpöllöt myyräjahdissa
backtotop