Arja ja Alpo Huhmarniemi 15.5.2013
 

Guanontuottajia tapaamassa


Ballestassaaret, Peru

Kylmä Humboldtin merivirta tuo Etelä-Amerikan länsirannikolle ravinteikasta vettä, mikä saa aikaan voimakkaan planktontuotannon. Sen turvin rannikon kalakannat ovat hyvin runsaat ja ne tarjoavat ravintoa myös monipuoliselle linnustolle. Alueella on useita lintusaaria, tunnetuimpia niistä ovat Ballestassaaret Perun rannikolla.

Lintujen uloste, guano, oli aikoinaan tärkeä vientituote Perulle. Sen merkitys väheni keinolannoitteiden kehittämisen jälkeen. Nykyisin guanolle on tullut arvoa luonnonlannoitteena ja sitä kerätään edelleen. Saaret ovat luonnonsuojelualuetta ja maihinnousu niille on kielletty. Siellä on kuitenkin vakituinen miehitys vartioinnin ja rakenteiden kunnossapidon vuoksi.
 


Luonnon holvikaari


Luonnon holvikaariaLintujen määrä on lukematon. Valtalajeina ovat perunpelikaani, perunsuula sekä guano- ja oliivimerimetso.


 


PerunpelikaanikukkulaPerunsuulien lastentarha - täyttäneekö turvamääräykset?

 


Inkatiiroilla on omat mielipaikkansa pystysuorilla kallioilla lähellä vesirajaa.Jokainen vedestä kohoava kallionnokka on varattu.


 


Saarilta mantereen suuntaan on jatkuva edestakainen liikenne, tässä guanomerimetsoja.

 


Joko mennään - perunpingviinit lähdössä ruuan etsintään.

 


Korvahylkeisiin kuuluvat merileijonat ovat varsinaisia hylkeitä huomattavasti ketterämpiä kiipeilijöitä, ne nousevat päivätorkuille hyvinkin jyrkille kallioille.Tungoksesta huolimatta jokaiselle näyttää löytyvän oma paikkansa.

 

Makupalat > Makupalat 2013 > Guanontuottajia tapaamassa
backtotop