Raija ja Pertti Väyrynen 1.8.2013
 

Ritariperhosen (Papilio machaon) kasvatusta Hailuodossa 2012-13

 

Perhoskirjojen mukaan ritari on Suomessa laajalle levinnyt, mutta harvalukuinen perhosten aatelinen, jonka yleensä näkee vain muutaman kerran kesässä.

 

Kesällä 2012 niitä kuitenkin näkyi Hailuodossa päivittäin. Parhaina juhannuksenaluspäivinä oli jopa useita yksilöitä samanaikaisesti imemässä mettä pihakukistamme. Erityisesti valkoinen amppelirusokki (Bidens ferulifolia var."alba") oli niiden herkkua.
Perhosoppaan mukaan toukan pääravintokasvi täällä Pohjanmaalla on suoputki (Peucedanum palustre). Myös muut sarjakukkaiset kelpaavat kuten tilli,  johon ne munivatkin innokkaasti.

Aluksi ritarintoukka muistuttaa väriltään kuivunutta linnunulostetta. Kaikkia petoja tämä ei kuitenkaan hämää, vaan suurin osa pikkutoukista joutuu niiden suihin. 

Toukan kasvaessa sen väritys muuttuu huomiotaherättäväksi ja pelottavaksi. Häirittynä se tehostaa vaikutelmaa väläyttämällä esille niskassa olevan löyhkäävän pelotteen  (osmeterium). Toukka on väkevöinyt itseensä myös ravintokasviensa myrkkyjä, joten varoitus on aiheellinen.

Elokuu aikana toukat koteloituvat ja kiinittyvät avoimelle paikalle rihmamaisen turvavyönsä varaan. Kotelo talvehtii ja on uskomattoman säänkestävä. Löysimme tänä keväänä 2013 toukokuun lopulla yhden seinähirteen kiinittyneen kotelon Se oli ollut talven hangenpintaa korkeammalla ja  avautunut normaalisti.  Ilmeisesti siitä oli kuoriutunut virheetön ritari.

Autotallin viileässä suojassa talvehtineet  ritarit kuoriutuivat n. viikkoa myöhemmin kuin luonnon armoilla olleet. Ennen vapauteen pääsyä vielä läksiäismuotokuvat  kuusen havulla.
Kasvatetut ritarit ovat hämmästyttävän "kesyjä" ja ne palailivat takaisin lenneltyään puidenlatvojen korkeudessa ja laajalla alueella. Ne saattoivat laskeutua jopa hartioillemme ikäänkuin  olisimme niiden kotireviirin maamerkkejä.

Rauhallisista kasvattiritareista  saa studiotasoisia kuvia, jotka taitavat kuitenkin olla manipuloitua, keinotekoisia, eivätkä siis "luomua".

P.S. Elokuussa  on taas mahdollisuus perhosten "haaskakuvaukseen".
Hyvä haaska on :
1½dl punaviiniä (esim. Castillo de Molina )
30-50ml vaahterasiirappia (esim. kanadalainen Pirkka-siirappi)
1rlk omenaviinietikkaa
1-2tlk kuivahiivaa.
Annostellaan sumutinpulolla haluttuun kuvauspaikkaan ja istutaan rauhallisesti odottelemaan.

Raija  ja Pertti
 

 

 


 

Makupalat > Makupalat 2013 > Ritariperhosen kasvatusta
backtotop