Markku Välitalo 1.1.2014

 

Oulujoen suistonäkymiä 2013


Oulu on rakentunut Suomen kaupungeille tyypillisesti jokisuulle, meren rantaan. Tänä päivänä vedellä on edelleen merkittävä taloudellinen arvo yhteiskunnalle, mutta myös suuri virkistyksellinen vaikutus kaupunkilaisille. Usein Oulussa kuvatessani omat askeleenikin johtavat rantamaisemiin.

Helpoiten lähelle vesiluontoa oululainen pääsee Ainolassa, purojen ja pienten lampien kirjomalla puistoalueella.

Sinisorsat ovat kaupunkilinnustoa tyypillisimmillään.


Yli viisikymmentä vuotta Merikosken voimalaitoksen rankentamisen jälkeen vaeltaville kaloille annettiin nousumahdollisuus. Kalaportaat rakennettiin halkomaan Lasaretinsaarta.


Oulujoen suistoalue on saarten ja salmien sokkelo. Jos omistaa kanootin, kaupunkia pääsee tarkastelemaan eri näkövinkkelistä. Retken voi aloittaa aivan keskustan tuntumasta, esim. torinrannan ja Pikisaaren väliseltä Pokkisenväylältä ja suunnata sitten Ämmänväylälle.


Kaikkien uusimpien vesikulkuneuvojen nimiä tavallinen polkujen tallaaja ei edes tiedä. Vesimatkalaiset melovat Korkeasaaren ja Kiramonsaaren välisessä salmessa kohti Hietasaarta.


Utuisen kaunis ruska-aamu saa kuvaajan liikkeelle. Sumu maalaa maisemaa hennoin pastellisävyin ja pelkistää näkymiä. Jalustan paikka on Toivoniemen kärjessä. Taustalla näkyy osa Tervaporvarinpuiston rantaa.


Kesäinen kalastusaika Oulujoen suistossa alkaa olla lopuillaan. Osa veneistä on jo käännetty odottamaan tulevaa suvea.Joulun alla on pikkupakkasia ja Hartaanselkä jäätyy osittain. Innokkaimmat kalastajat pääsevät näin tyydyttämään patoutuneita pilkkimistarpeitaan. Tuulee ja lumi tulee räntänä. Tukkisaarten lepät saavat lumikuorrutuksen. Tervaporvarinpuiston rantatiellä liikkuja joutuu puskeutumaan piiskaavaa räntäsadetta vastaan.
Mutta talvi tulee taas keikkuen. Joulun pyhinä ja vuoden lopulla lämpötila on uudelleen selvästi plusasteiden puolella. Lumet häipyvät ja jäät sulavat. Rannan näkymät eivät kerro vuodenaikaa. Venemiehiä on taas palannut Hartaanselälle.

Toivottavasti tulevat kuukaudet tuovat kunnon talven ja saamme jälleen ihastella pakkashuuruista jokisuistoa.

 


 

Makupalat > Makupalat 2014 > Oulujoen suistonäkymiä 2013
backtotop