Raija Lähdesmäki 1.2.2014

 

Tammikuinen sunnuntaikävely Vaaskiven jalanjäljissä


Hietasaarentie kuljettaa minut Toppilansalmen yli saareen. Käännyn oikealle Vaaskiventielle. Vaaskiventie johtaa meren rantaan, mutta puolessa välissä on teiden solmukohta, jossa kohtaavat Keulapuomintie, Kutterikuja ja Jahtikuja. Näiden lisäksi siitä lähtee kävelytie kohti Mustasalmea ja Maininkisiltaa.
 


Risteyksessä on linnunruokinta, jossa tintit, punatulkut ja keltasirkut pyrähtelevät ruokailemassa.


Kävelytie lähestyy Maininkisiltaa.


Kuusenpihkasta löytyy apu monenlaisiin vaivoihin ennen ja nyt.
 


Ennen siltaa käännyn oikealle ja tulen pienelle aukiolle, joka ennen on ollut huvilan pihamaa.


 


Kesällä 2013 aukion reunassa oli ’Tauon paikka’, jossa kulkija saattoi istahtaa juomaan kahvia tai teetä ja kirjoittaa mielipiteensä alueen tulevaisuuden näkymistä – Huvipuisto vai jotain muuta? Kahta vaille kaikki mielipiteet (117 kpl) korostivat saaren ainutlaatuisuutta kaupungin läheisenä luontokohteena ja vastusti yksiselitteisesti huvipuiston sijoittamista Hietasaareen. Tempauksen takana oli OulUtopia-verkosto - Oulun nuorta älymystöä.


 


Tauon paikan kommenteissa Hietasaari näyttäytyi monipuolisena luontokohteena: ihmiset kävivät kävelyllä, ulkoiluttivat koiriaan, lenkkeilivät, tarkkailivat luontoa, valokuvasivat, istuskelivat nuotiolla, poimivat marjoja ja sieniä ja nautiskelivat. Mielipiteet kertoivat kuinka luonnossa vietetyt hetket ovat arjen juhlaa ja monelle Hietasaari on erityinen henkireikä ja mielenterveyden vaalija.


Mustasalmen ylittää Maininkisilta, jolta avautuu näkymä salmeen. Rantapuiden kaartuvat hahmot ovat runollisia.


 


 


 


Kävelyni jatkuu salmen yli meren suuntaan.


 


 


Salmen jäältä palaan sillalle ja oikealle lähtee tallattu polku.


Ison kuusen oksien alta paljastuu puinen kyltti, josta Wikipedia kertoo: Oulun Hietasaaressa, jossa Vaaskivi vietti aikaansa, on hänen vaatimaton puinen muistomerkkinsä.


Kriitikko ja kirjailija Tatu Vaaskivi (1912-1942) oli 1930-luvun keskeisiä kirjallisia vaikuttajia Suomessa.
”Hän vietti osan lapsuudestaan Oulussa ja kesät vietettiin perheen huvilalla Hietasaaressa. Hietasaari oli Vaaskivelle lähes paratiisi. Meren läheisyys ja maaseudun rauha olivat oivallinen ympäristö toteuttaa kiinnostuksen kohteita. Vaaskivi vaelteli kedoilla tarkkaillen luontoa ympärillään. Kasvien ja perhosten keruu oli hänelle jo varhain rakas harrastus. Rakkaus luontoon ei unohtunut koskaan, vaan Vaaskivi kirjoitti vielä aikuisiälläkin kirjeissään usein luonnosta ja siellä näkemistään eläimistä ja kasveista. Huvilasta tuli Vaaskivelle turvapaikka, jossa hän kirjoitti useimmat teoksensa. Yksi keskeisiä tuotantoja oli Sillanpään elämäkerta ja valmistelutöiden jälkeen hän muutti Hietasaaren huvilaan Ouluun elämäkertaa kirjoittamaan. Lähde: http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/vaaskivi/perhe.htm


 


Kun palaan Vaaskiventielle, linnut ovat vielä siementen kimpussa yhtä ahkerasti.


Myös tikka nakuttaa läheisessä puussa.

 

Makupalat > Makupalat 2014 > Vaaskiven jalanjäljissä
backtotop