Raimo Hämeenaho 12.10.2014

 

Merikotkaperheen elämää Joukamolla vuonna 2014

 

Olen ruokkinut Merikotkaparia kuusi kevättä Joukamojärvellä. Niiden pesä oli aijemmin 20 km etäisyydellä kuvauspaikastani. Ruokin Merikotkia todennäköisesti hyvin kun päättivät tehdä uuden pesän kilometrin etäisyydelle mökistäni.

Aloitin haaskanpidon maaliskuun pakkasilla kuluvana vuonna. Merikotkat tulivat etelän matkaltaan yllättävän aikaisin 14.3.2014 Joukamojärven maisemiin. Kotkaparilla oli edelliskesänä tehty pesä kilometrin etäisyydellä kuvauskojusta , mitä siinä vaiheessa en vielä tiennyt. Merikotkaparin läheisyys toisiinsa näkyi 27.3.  kun sain kuvata niitä. Lemmen tunne niillä kasvoi ja sain kuvata niiden parittelun 4.4  puunlatvaan. Kotkien pesintä alkoi yllättävän aikaisin kun naaras ei tullut enään minun herkuille, vaan uros kantoi sitä pesälle naaraalle. Aloin epäilemään että kotkien pesä täytyy olla lähempänä kun uros palasi kuvauspaikalle niin pian vietyään ruokaa naaraalle.

Lähdin tutkimaan asijaa ja hiihdin siihen suuntaan mihin kotka aina lensi. Niinpä löysin uuden pesän lähistöltä. Ilmoitin asijasta Metsähallituksen kotkien pesätarkastajalle. Kävimme sitten 27.5 laittamassa pesätarkastajan kanssa rauhoituskyltin merikotkien pesäpuun kylkeen. Rohkenin mennä 1.7 kurkkimaan kotkien pesälle, että onko siellä jälkikasvua. Ja olihan siellä tomeran näköinen poikanen. Onnistuin saamaan kuvat Merikotkan poikasesta kun se tuli ensi kertaa minun tarjoamille kaloille 9.7. Oli hieno tunne kun sain todeta, ettei minun haaskanpito ole mennyt hukkaan, vaan olen auttanut yhden uljaan merikotkaperheen pesinnässä. Ensilumi tuli Joukamojärvelle 24.9.2014 ja silloin merikotkanaaras kävi vielä minun laittamilla kaloilla.

 

 


Merikotkapari saapui Joukamolle 14.3.2014.

 


Merikotkapari tuumailee pesäpuuhista.

 


On parittelun aika.Uuteen pesäpuuhun laitetaan rauhoituskyltti.
 


Luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu merikotkan pesäpuu.

 


Pesintä onnistui ja yksi poikanen tuli.

 


Merikotkan poikasen ensivierailu kuvauspaikalla.

 


Nuorukainen haukiaterialla.

 


Ensilumi tuli Joukamolle 24.9.2014.

 

Makupalat > Makupalat 2014 > Merikotkaperheen elämää Joukamolla
backtotop