Pertti Väyrynen 1.9.2015

 

Kesä 2015 - sateinen, kolea ja myöhäinen

Toukokuun loppupuolella alkoi harvinaisen viileä, noin pari astetta normaalia kylmempi jakso, joka kesti aina heinäkuun lopulle asti. Kesäkuu oli lisäksi kaksi kertaa normaalia sateisempi.

Hyönteissyöjälintujen muutto keskeytyi etelään ja monet pihojen pöntöt jäivät ilman asukkaita.

Viileä kosteus taas sopi erinomaisesti viime kesänä voimakkaasti lisääntyneille lehtikuoriaisille, pajunälvikkäille ja pajunviherkalvajille. Niiden toukat menestyivät ja laajat rantapajukot tulivat toistamiseen syödyiksi.

 


Näkymä Hailuodon Patelan sillalta 29.8. Pajunälvikkäät ovat syöneet kiiltolehtipajut täysin lehdettömiksi.

Kesäkuun viileys ja kosteus sai kuuset kasvattamaan erityisen pitkät ja mehevät vuosikasvaimet eli kerkät, joista on perinteisesti keitetty väkevässä sokeriliemessä herkullista yskänlääkettä talven romuskojen varalle.
 


Kuusenkerkkiä Vatungissa 2.6.

Herkulliset kerkät ovat myös kuusensuopursuruosteelle eli rämeruosteelle otollinen kasvualusta ja niinpä jo heinäkuussa alkoi ilmestyä kullankeltaista väriä.
 


Rämeruosteen helmi-itiöpesäkkeitä kuusessa 24.7. Vatungissa.
 


Rämeruosteen kultaama kuusiaita Oulunsalossa 4.8.

Viileän ja kuivan heinäkuun vuoksi sienisato uhkaa jäädä heikoksi. Yllättäen kantarellit yltyivät antamaan satoa - ei tosin ihan eteläsuomalaiseen malliin.
 


Hailuodossa kantarellit kasvavat jäkäläkankailla, missä niiden lakkien keltaisuus pilkoittaa poronjäkälän seasta. Hailuoto, Keskiniemen kangas 8.8.

Nyt tätä juttua naputellessani ensimmäiset syyssateet on saatu ja odottelen herkkutattien nousua. Vain muutamia on löytynyt, mutta yllättäen niitä muistuttava sappitatti onkin nyt yleisempi. Tässä kuva, että osaatte jättää poimimatta. Erittäin pahanmakuinen ja pilaa jo pienenäkin kappaleena koko sieniaterian.
 


Sappitatti. Ei syötävä. Tuntomerkit: Jalassa tumma verkkokuvio ja pillistö punertava ja pursuileva. Hailuoto, Pökkelöperä 25.7.

P.S.Tällainen kesä tällä kertaa. Ei ehkä kaikkien mieleen, mutta mielenkiintoinen.

 

 

Makupalat > Makupalat 2015 > Kesä 2015 - sateinen, kolea ja myöhäinen
backtotop