Jaana Skyttä 15.11.2015

 

Kesämuistoja: Pikkumaailman ihmeitä

Tänä kesänä ötökkäkuvaukseni jäi hävyttömän vähäiseksi. Oli työkiireitä, kesävieraita ja kelitkään eivät suosineet…selityksiähän riittää. Onneksi laiskan ei aina tarvitse lähteä merta edemmäksi kalaan. Eräänä kesäpäivänä havaitsin parveketuolillamme erikoisen ”pirkon”. Latasin kuvan Facebookiin, ja minua viisaammat tiesivät, että kyseessä on Pohjois-Suomessa harvoin nähty soikopisarpirkko. Tämä innoitti minut tekemään havainnostani ilmoituksen kuvineen päivineen Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Kiinnostavaa oli, että se ilmaantui tuolille juuri männyn siitepölytyksen aikaan, ja näytti kuin se olisi ahminut siitepölyä. Huolimatta siitä, että kirvat lienevät niiden pääravintoa.

Toinen mukava sattuma oli, kun retkeillessämme havaitsin eräällä kostealla niityllä millinpieniä heinäsirkan näköisiä olentoja. Ristin ne siten heinäsirkkavauvoiksi.

Kuvat soikopisarpirkosta ja heinäsirkoista ovat tässä ylinnä. Alemmat kuvat ovat kesän 2014 kuvasatoa. Mukana itselleni uusi ja hurja tuttavuus rantahämähäkki. Se kökötti erään hylätyn puutalon seinässä ja rouskutti suihinsa jotain siivekästä. Olin yllättynyt kuinka suuri rantahämähäkki on. Käy kuulemma melkoisen kipeää, jos se sattuu puraisemaan. 

 


 


 

Kimalaiskuoriainen.


 

Nokimittari.

 

Makupalat > Makupalat 2015 > Kesämuistoja: Pikkumaailman ihmeitä
backtotop