Ilkka Haapavirta 15.1.2016
 

Madagaskar, marraskuu 2015

Madagaskar on saarivaltio Afrikan kaakkoispuolella. Kuten monissa kehitysmaissa, hallinto on korruptoitunutta ja väestö köyhää. Vaikka se on osa Afrikkaa, Madagaskar ei ole pelkkää kuivaa ja hedelmätöntä seutua. Vuoriston sademetsistä virtaa niin paljon jokia, että lähes koko maassa pystytään viljelemään riisiä. Viljelymenetelmät ovat madagaskarilaiseen tapaan hyvin yksinkertaiset.
 

Madagaskar tunnetaan ehkä parhaiten puoliapinoista, makeista, joita on hyvin monennäköisiä ja -kokoisia. Joitakin lajeja on vain muutaman sadan neliökilometrin alueella. Osa niistä, kuten indri, on harvinainen ja vaikeasti nähtävissä, koska se elelee puiden latvustossa. Yksi helpommin tavattavia lajeja ovat sifakat.

Kaikilla makeilla on neljä kättä ja pitkä häntä, mutta koko, väritys ja varsinkin kasvojen piirteet poikkeavat huomattavasti. Varilla on ihan selvästi koiraan viittaava kuonon rakenne.

Kaikista pienin maki on hiirimaki, joka on suunnilleen mersähiiren kokoinen. Se on arka yöeläin ja siksi hyvin vaikeasti nähtävissä. Ja vaikka se olisi houkuteltu paikalle banaaneilla, sen kuvaaminen pimeässä huonovalovoimaisella teleellä ei ole mikään helppo juttu.

Ehkä Madagaskar -elokuvien ansiosta Madagaskarin maskotiksi on muodostunut rengashäntämaki. Itseasiassa paikallisella kielellä juuri tuota eläintä kutsutaan ”makiksi” ja siitä on siten tullut suomalainen nimi koko eläinlahkolle. Rengashäntämakin hännässä on 14 mustaa ja 14 valkoista rengasta.

Paitsi makeista Madagaskarin luonto on tunnettu myös kameleonteista, joita myös on kymmeniä erilaisia ja erinäköisiä. Ja kaiken lisäksi ne vielä pystyvät itse muuttamaan ulkonäköään.

Madagaskarin kasvikunnassa yksi helposti havaittava laji on apinanleipäpuu, joita myös on useita tyyppejä. Kaikille on tyypillistä paksu runko ja pieni lehvästö, osa on jopa ilman lehtiä.

Rankkojen lomaviikkojen jälkeen on mukava rentoutua rannalla aurinkoisessa säässä. Koska Madagaskar on saarivaltio, sieltä löytyy myös rantakohteita, joissa aurinko laskee meren taakse.


 

 

backtotop