Mikko Halonen 15.3.2016
 

Teerien kevätkarkelot

Talven selän taittuessa kohti kevättä, auringon jo hiukan lämmittäessä alkavat teeret heräilemään tulevaan koitokseen. Teeriparvet alkavat hajaantumaan talven yhteiselon jälkeen ja ne suuntaavat tutuille soidinpaikoilleen. Oulun korkeudella ensimmäisiä teerikukkoja tavataan näillä paikoilla jo maaliskuun alkupuoliskolla.Illalla ennen pimeää, osa linnuista saapuu alueen reunapuihin viettämään yötä. Aamun sarastaessa teerikukot saapuvat pelipaikoille esittäytymään, tekemään itsensä tärkeäksi - kukoksi kukkulalle.

Aluksi paikalla voi olla vain muutamia teerikukkoja mutta kevään edetessä niiden määrä lisääntyy. Parhaimmillaan pelipaikoilla voi olla kymmeniä teeriä. Mutta nykyään teerikantojen vähentymisen myötä
se on jo aika harvinaista.

Vanhat teerikukot laittavat nuoret ojennukseen ja usein ne joutuvat seuraamaan tilannetta sivummalta. Keskellä aluetta, yleensä korkeimmailla nyppylällä on parhain paikka ja sitä puolustetaan.

Teerien pulputus ja kähinä-äänet kuuluvat kauas tyyninä pakkasaamuina. Ne hyppäävät ajoittain ilmaan tehostaakseen omaa näkyvyyttä ja mahtipontisuutta.Kiihko kasvaa soidinpaikalla ja kukkojen väliset mittelöt lisääntyvät. Enää ei vain pullistella vaan nyt otetaan yhteen ihan tosissaan. Valkoiselle hangelle jää usein tappelun jälkeen höyheniä ja verta.

Terävää nokkaa, kynsiä ja siivenpankoja käytetään apuna tappeluissa. Joskus linnut pyörivät hangella yhtenä "myttynä" taistelun aikana.

Lopulta voittaja löytyy pitkän soidinajan jälkeen ja naaras hyväksyy sen.

Teerien pitkä keväinen soidinaika on päättynyt. Ja elämän kiertokulku jatkuu.

Video teerien soitimelta: http://www.youtube.com/watch?v=Z25NHVzpPoI

Makupalat > Makupalat 2016 > Teerien kevätkarkelot
backtotop