Raija Väyrynen 1.9.2016
 

Kyyt heräävät huhtikuussa

Tänä keväänä seurasin reilun kuukauden ajan kyiden heräämistä tuntemallani kyiden talvehtimispaikalla. Ensimmäiset kyykoiraat ilmestyivät lämmittelemään aurinkoiseen paikkaan talvipesän lähelle huhtikuun alussa. Viileinä pilvisinä päivinä niitä ei näkynyt, mutta heti auringon paistaessa ne ilmestyivät. Usein niitä näkyi monen yksilön kiepeissä välillä järjestäytyneinä välillä sotkuisena vyyhtinä. Uskaliaimmat auringonpalvojat nousivat läheisen haavan kantoa pitkin ylöspäin ja pitkin pituuttaan likistyivät lämmintä puunkuorta vasten. Koiraat heräävät ennen naaraita, sillä siittiöiden kypsyttäminen vie aikansa. Tällä paikalla kyitä oli alle kymmenen yksilöä, mutta jo näilläkin oli selviä värieroja.

Kuvaamisesta kyyt eivät vaikuttaneet häiriintyvän. Kyyhän on käytännössä täysin kuuro ja rauhallisesti tömistelemättä niitä saattoi lähestyä riittävän lähelle. Yksi kyy näyttikin lämmiteltyään niin raukealta, että tulkitsin suun ammolleen avaamisen haukotuksena. Tällaisella lämmittelypaikalla on syytä kuitenkin olla varovainen, ettei astu kyykiepin päälle.

Nahanluonti kuuluu myös talvihorroksesta heräämisen jälkeen asiaan. Silmien samentuminen kertoo nahanluonnin lähestyvän. Tällöin kyyt ovat lähes sokeita ja ne olivatkin silloin enemmän varuillaan ja reagoivat maan tärinään ripeämmin. Yhden jättönahkan onnistuinkin löytämään.

Seuravissa kuvissa tunnelmia lämmittelypaikalta ja liikkumisesta varvikossa sekä löytynyt jättönahka.










 





 

Makupalat > Makupalat 2016 > Kyyt heräävät huhtikuussa
backtotop