Ulla Tuomela 2.12.2016
 

Koitelin vanhukset - kilpikaarnamännyt

Koiteli Kiiminkijoen varrella on maakunnallisesti arvokas matkailunähtävyys, jolla on myös kulttuurihistoriallinen arvonsa. Sen maiseman erityisarvot perustuvat jokiuomien, koskien, saarien, rantojen ja luonnon erityispiirteisiin. Koiteli on nykyään erittäin suosittu retkikohde. Suosittelen katselemaan ja tutustumaan kohteen luontomaisemaan ja etenkin lukuisiin suuriin puihin. Männyn lisäksi löytyy todella isoja kuusia ja mahtavat silokalliot eivät tietenkään jää huomiotta.
 
Kilpikaarnamännyt komistavat uljaana Koitelinkoskien uomien rantoja sekä ympäristöä. Mänty saapui Koiteliin jo hyvin varhain, välittömästi maan paljastuttua merestä. Se on kasvanut täällä jo lähes 5 000 vuotta, mutta yksittäisen puun ikää on vaikea arvioida - ylittyykö jopa 200 v...  Koitelin Sahansaaren ja etelärannan vanhimmat kilpikaarnamännyt ovat Kiimingin vanhimpia mäntyjä. Paksua kilpikaarnaa alkaa muodostua vasta puun tullessa toisen vuosisadan puoliväliin. 
Lisätietoja kohteesta: www.koiteli.fi

(Saat kuvat avautumaan klikkaamalla isommiksi)


Sumuinen syysaamu. Täällä on helppo hengittää ja nauttia luonnosta - nautin tunnelmasta usein aamulenkillä ja eväskahvi ei voisi maistua paremmalta.
 


Männyt huomataan, isoimmat kasvavat lähellä vesirajaa. Tämä onkin koitunut jo monen puun kohtaloksi, kun tulvat ja jäämassat syövät törmää.
 


Yllättävää, että komea runsaslatvainen mänty voi olla tyviosastaan tämän näköinen. Tarun mukaan ja kylän miesten kertomana Sahansaaren jokivarsimäntyjen tyvikolot olisivat syntyneet vainovuosien aikana saareen jätettyjen vihollisten hakkaamina, hakkuujäljet ovat selvästi nähtävissä useissa puissa. Tukeista aiottiin kertoman mukaan tehdä lautta, jotta päästäisiin "mantereelle". Näin vanhoja männyt eivät kuitenkaan liene - aivan sama taru liittynee moneen muuhunkin paikkaan.
 


Mahtavan kilpikaarnamännyn latvusto on vielä rehevä ja kantaa isonkin lumikuorman.
 


Talvi, aurinkoinen maisema, männyt kylpevät valossa kurkottaen korkealle. Tämä suurimpia kilpikaarnamäntyjä edustava kaunotar kiehtoo minua kauniin latvustonsa vuoksi.
 


Kesäinen kuva, latvustossa voi huomata jo kelottumista.Koitelin ehkä suurin kilpikaarnamänty Sahansaaressa. Jylhän olemuksensa vuoksi puu on yksi suosikeistani.Suuren männyn ympärysmitta on tyviosastaan yli 350 cm. Kilpikaarnan kuvion yksityiskohta on jopa yli 10 cm:n pituinen.
 


Sahansaaressa voi törmätä rantatörmälla kävelevään mäntyyn :-)  Eroosion/tulvien takia juuristo on tullut näkyviin, mutta osa juurista on kuitenkin syvällä pitäen puun pystyssä.

 

Jokitörmällä ollut  vanhus oli jo täysin kelottunut kaatuessaan veden ja jäiden vietäväksi.

Makupalat > Makupalat 2016 > Koitelin vanhukset - kilpikaarnamännyt
backtotop