Ilkka Haapavirta 17.12.2017

Ilkka Haapavirta 17.12.2017

 

Patagonian luonto, Chile marraskuu 2017


Patagonia on Etelä-Amerikan eteläosassa sen verran kaukana päiväntasaajalta, että ilmasto on melkein pohjoismaisen tuntuinen ja luonto jopa meikäläistä karumpi. Matalia rantoja huuhtelee välillä vesi ja mukana voi olla myös jäälohkareita. Sellaisissa paikoissa kasvillisuus on lähinnä hiekasta pistäviä matalia kasveja ja lyhytkasvuisia puita.


 

Toisaalla korkeammilla vuorilla ja sateisemmilla seuduilla voi kasvaa värikkäitä pensaita, jotka lähemmin tarkasteltuna ovat meille tuttuja lähinnä ruukkukasveina.

 

Myös Etelä-Amerikan metsiin tuotiin aikoinaan majavia riistaeläimiksi. Vieraslajien tuonti on yleensä aina aiheuttanut ongelmia ja Patagoniassakin näkee valtavan suuria alueita majavan tuhoamia metsiä.

 

Koska ollaan lähellä eteläisiä meriä on ihan luonnollista nähdä pingviinejä Patagonian rannoilla. Ne ovatkin patagonianpingviinejä (Magellanic Penguin, Spheniscus magellanicus). Ne pesivät rantaniityille kaivamissaan syvissä koloissa, jonne niiden ainoan vihollisen kihun ei toivota yltävän.

 

Paljailla kallioilla pesivät puolestaan etelänmerimetsot (King Cormorant, Phalacrocorax atriceps). Ne rakentavat kalliolle pesänsä läheisiltä niityiltä tuomistaan ruohokimpuista. Rakentamista vaan usein haittaa se, että uutta kuormaa hakiessaan lintu voi menettää pesän aiemmat perustukset varasteleville naapureilleen.

 

Korkeilla pystysuorilla kalliorinteillä pesivät näiden serkut, jotka sitten ovat jo nimeltäänkin patagonianmerimetsoja (Rock Cormorant, Phalacrocorax magellanicus). Ne eivät varsinaisesti rakenna pesää, vaan niille riittää mitättömän pieni tasanne muuten pystysuorassa kallioseinässä. Nämä molemmat merimetsolajit ovat höyhenpuvultaan mustavalkoisia, mutta toisella on siniset ja toisella punaiset silmät.

 

Tulimaanhansun (Kelp Goose, Chloephaga hybrid) sukupuolen määritys on helppoa, sillä uros on puhtaan valkoinen ja naaras maassa istuessaan täysin tumman ruskea. Lentäessä myös naaraan siivistä paljastuu valkoista väriä. Lajin nimi on todellakin hansu eikä hanhi.

 

Patagonian viileisiin maisemiin kuuluvat myös korkeat lumipeitteiset vuoret ja lukuisat jäätiköt, joista osa laskee mereen saakka ja osa sulaa ylempänä rinteillä muodostaen komeita vesiputouksia. Vaikuttavimman näköinen jäätikkö nimeltään Pia Glacier löytyy vuonosta nimeltä Pia Fjord.

 

Makupalat > Makupalat 2017 > Patagonian luonto
backtotop