Kyösti ja Markku Välitalo 1.5.2015

 

Kreeta luontokuvaajien silmin

Kreeta, Kreikan suurin saari, sijaitsee Välimeren itäosassa ja se on Euroopan eteläisimpiä kohteita. Saari kuluu Välimeren ilmastoalueeseen. Talvet ovat leutoja ja sateisia, kesät kuumia ja kuivia. Tälle ilmastolle tyypillinen kasvillisuus on nahkealehtistä. Vuosituhansien aikana alkuperäiset metsät on hakattu pois. Monimuotoinen piikkipensaikko (macchia) on vallannut vuoristojen rinteet.

   Kreeta on eurooppalaisen kulttuurin kehto ja se näkyy rakennetussa ympäristössä. Keskivertoturistille se on yleensä myös merkittävä rantalomailun kohde. Luontokuvaajille saari on paljon muutakin. Viime vuoden kesäkuussa vietimme viikon tässä karussa välimerellisessä ympäristössä ja ikuistimme näkymiä kahden kameran voimin. Lakeuksien tallaajille saari tarjosi luonnon eksotiikkaa: subtrooppista kasvillisuutta, hedelmätarhoja ja pienimuotoista karjataloutta. Teimme useita autoretkiä saaren sisäosiin. Mutkaiset tiet johdattivat meitä sitrushedelmä-, oliivipuu- sekä viinitarhojen kautta vuoristo- ja rotkomaisemiin.
Oleanteripensaat (Nerium oleander) reunustavat ”pajukkoina” tienvarsia (KV)


Piikkipensasgrafiikkaa (MV)


Piiskaherne, Spartium junceum (KV)


Appelsiinitarhan vartija (MV)


Vuohen laidun (KV)


Ylänkömaisemaa (KV)


Kurtaliótikon rotko (MV)


Tippukiviluola (MV)


Kurnásjärvi, saaren ainoa makeavetinen järvi (MV)


Kukkien hehkua, Echeveria glauca, Botanical park of Crete (MV)


Kiinan ruusu, Hibiscus sp., Botanical park (KV)


Dasylirion wheeleri, Botanical park (KV)

 

Kesäkuun puolessa välissä palasimme kolmenkymmenasteen helteistä subarktiselle alueelle Koti-Suomeen. Seuraavalla, juhannusviikolla, Oulun seutu peittyi lumeen.

Makupalat > Makupalat 2015 > Kreeta luontokuvaajien silmin
backtotop