Tarja Salo 15.4.2019

 

Kuukkelinkuvaus

Olen pitänyt itseäni enemmänkin maisema- ja miljöökuvaaja kuin
lintukuvaajana. Olen ajatellut, että lintujen kuvaaminen on haastavaa, niinpä olenkin pääasiassa tyytynyt ihailemaan toisten ottamia lintukuvia. Viime kesänä tapasin ystävän, jonka avulla pääsin opettelemaan lintukuvausta aivan läheltä. Sain istua metrin päässä kuvaamassa ja tarkkailemassa touhuja. Kuukkelit olivat uteliaita ja rohkeita lintuja, ne tottuvat ihmisiin yllättävän nopeasti ja päästävät lähellekin kuvaamaan. Rohkeimmat linnut käyvät syömässä jopa kädestä.

Kuukkelit ovat erittäin viisaita lintuja ja niitä seuratessa voisi luulla, että niillä on pohjaton vatsa. Ne lensivät edestakaisin pihalta metsään ja keräsivät ja jemmasivat ruokaa varastoon.

Täytyy todeta, että kuukkelit ovat minun suosikkilintuja. Aluksi ne istuivat kauempana puussa ja lensivät vähitellen lähemmäs. Kun kuulin niiden laulavan, ne kertoivat minulle: kohta tullaan, laitahan kamera valmiiksi.

Voi tulla hetkiä, joissa pitkästyy. Kunnes taas keksii jotain kivaa tekemistä. Halusin testata miten linnut reagoivat peiliin. Asensin peilin kannon lähelle ja viritin sen niin, että linnut näkisivät itsensä istuessaan kannolla. Seurattuani lintujen touhuja tiesin, mistä suunnasta ne yleensä lensivät paikalle ja niinpä istuin odottamaan ja seuraamaan kamera valmiina mitä tapahtuu.

Yleensä lintuja tuli paikalle 4-6 yksilöä ja ainoastaan yksi niistä reagoi kuvaansa ja voi sitä valokuvaajan riemua mikä siitä puhkesi.

Aluksi laitoin peilin suurentavan puolen esille ja seurasin mitä tapahtuu. Välillä lintu istui kannon reunalla katsellen ja välillä se taas siirtyi pelin eteen, kyyristeli peilikuvalleen ja koputteli nokallaan peiliin. Sen siivet olivat takakenossa ja se äänteli vaimeasti.

Klikkaa kuva isommaksi

  Sitten kun käänsin pelin normaalipuolen esille linnusta tuli rohkeampi, se alkoi laulamaan isolla äänellä, levitteli siipiään ja nosti välillä toista jalkaansa ja näytti kuin se tanssisi. Kun peilikuva ei reagoinut halutulla tavalla lintu kurkki jopa pelin taakse. Aika viisasta eikö?

Tämä yksilö oli selvästi lauman ”pomo” se saapui paikalle aina yhdessä toisen linnun kanssa. Sitten kun ne pääsivät kannolle, alkoi ”pomo” hätistellä toista lintua pois.

Välillä on mukava vain istua ja seurata eläinten toimintaa ja nauttia hetkestä. Toivon teille kaikille oikein mukavia ja rentouttavia luontohetkiä.

 

Makupalat > Makupalat 2019 > Kuukkelinkuvaus
backtotop