Mikko Halonen

01 Kuukkeli
01 Kuukkeli
02 Suopöllö
02 Suopöllö
03 Metso
03 Metso
04 Tilhi
04 Tilhi
05 Kaakkuri
05 Kaakkuri
06 Viirupöllö
06 Viirupöllö
07 Pensastasku
07 Pensastasku
08 Maakotka
08 Maakotka
09 Hiiripöllö
09 Hiiripöllö
10 Kurki
10 Kurki
11 Teeri
11 Teeri
12 Karhut
12 Karhut

Kuva: ©Pekka Väisänen / Pohjoinen FantasiaValokuvaaminen on aina kiehtonut minua osana muita harrastuksia. Aloitin valokuvauksen aluksi osana perhokalastusta, jolloin keskityin kuvaamaan maisemaa ja hyönteisiä. Oikean järjestelmäkameran (Minolta) hankin 1989 ja muutaman paperikuvavuoden jälkeen aloin käyttämään diafilmiä (joita löytyy vieläkin jääkaapin perukoilta).

Digiaikaan siirryin hiljalleen vuosituhannen vaihteessa. Ensimmäinen digikamera oli Nikon CoolPix 950, joka vieläkin päihittää makrokuvauksessa laadullaan peruspokkarit. Vuosien saatossa on käytössä ollut myös monia vedenalaiseen kuvaukseen sopivia pokkareita, viimeisin on Canon Powershot D30. Suurin mullistus valokuvauksessani tapahtui 2009, kun pystyin hankkimaan Canon 5D Mark II:n. Sen jälkeen maailma avautui uusin silmin L-sarjalaisten optiikan kera. Nykyinen runko on Canon 1D Mark IV joka tuli hankittua 2012. Seuraava tuleekin
sitten olemaan jälleen täyskennoinen.

Varsinainen luontokuvaus ja erityisesti lintujen kuvaus alkoi todella kiinnostamaan muutama vuosi sitten ja se onkin sitten vienyt mennessään. Ja nälkä kasvaa kuvatessa. Pidemmälle putkelle olisi aina tarvista sillä 400 mm + 2X ei enää aina riitä…

Olen kotoisin keskeltä Koillismaata – Taivalkoskelta, joka tarjoaa erinomaisia luontokuvauskohteita. Alue on nouseva kuvauskohde naapurikuntien rinnalla. Sitä ei ole vain osattu vielä hyödyntää tarpeeksi. Sieltä löytyy vielä paljon kohteita jotka eivät ole liikaa valokuvattuja. Oulussa olen kuitenkin asunut jo suurimman osan elämästäni (1988->). Lintukuvauksen kiinnostuksen kasvaessa aukeni myös Oulun alue ihan erilailla, täältä löytyy uskomattoman hyvin lintupaikkoja joista ei ollut aikaisemmin mitään tietoa. Nykyään maailmaa katseleekin lintukuvaajan silmin. Asun Iinatissa ja sieltä alueelta on löytynyt hyvin mm. pöllöjen kuvauspaikkoja. Toki muut eläimet kiinnostavat myös kuvauskohteina. Karhut ovat tulleet jo tutuiksi ja tavoitteena olisi päästä vielä kuvaamaan susia ja ehkäpä myös ilvestä. 

Vuosien saatossa on tullut oltua monessa mukana ja kirjallinen toiminta on aina ollut harrastuksena. Olen ollut perustamassa Pohjolan Perhokalastaja -aikakausilehteä ja olin mukana toimituskunnassa 10 vuotta. Artikkeleitani on julkaistu suomalaisissa ja ulkomaalaisissa lehdissä (SWE, UK, GER & POL). Kuviani on ollut muutamana lehden kansikuvina, useissa mainoksissa, esitteissä, muiden artikkeleissa ja Oulangan Luontokeskuksen näyttelyssä. Olen kirjoittanut kolme kirjaa ja kuviani ollut myös kymmenessä muussa kirjassa (FIN, GER & USA). Olen voittanut yhden valokuvauskilpailun ruotsissa 2010.
 
Ja haasteet valokuvauksen parissa jatkuvat. Se on jatkuvaa oppimista ja oivaltamista, lisäksi lintujen tunnistamisessa on vielä paljon opeteltavaa. Ensimmäinen oma valokuvanäyttely on myös suunnitteilla keväälle 2015, aiheena linnut. Ja ehkäpä jotain muutakin on vielä tulossa myöhemmin.
Jos sinulla on kysyttävää niin autan mielelläni, avoimuus auttaa viemään harrastusta eteenpäin. Kiitos tästä  myös POLKU -yhdistykselle.  
Kotisivut: www.pro-flyfishing.fi (Galleriassa kuvia)
Instagram: @MikkoHalonen_NaturePhoto
backtotop