Taisto Niskanen 2.2.2015

 

Koulutuksessa

 

POHJOISEN LUONTOKUVAAJAT RY:n 20-vuotisen menestyksekkään vaelluksen innoittamana kokosin pienen kuvakokoelman yhdistyksen järjestämistä koulutustilaisuuksista, joihin olen osallistunut. Kouluttajiksi Polun hallitus on saanut sekä luontovalokuvauksen ja muiden valokuvauksen lajien osaajia että ammattikouluttajia. Tällaisissa tapahtumissa yhdistystoiminta mielestäni on jäsenille antoisinta. Ainakin itse olen näiden tapahtumien kautta saanut uutta motivaatiota jatkaa luontovalokuvauksen monisisältöistä harrastusta. Etenkin tietämykseni luonnosta on lisääntynyt kuin itsestään luonnossa liikkuessa ja kertynyttä kuvasatoa jälkeenpäin tarkastellessa. Myös fyysinen ja henkinen minä on tullut hoidetuksi parempaan kuntoon kuvausretkien sivutuotteena.

Ensimmäisen kerran osallistuin koulutustapahtumaan 26. – 27.11.2005 Yli-Kiimingin Vasamon leirikeskuksessa. Siellä oli paikalla useita minullekin jo entuudestaan nimeltä tuttuja luontokuvaajia. Kuvien katselu teki minuun niin syvän vaikutuksen, että minun täytyi käydä välillä ulkona jäähdyttelemässä ja ihmettelemässä itsekseni, voiko kameran avulla tosiaan saada tuollaisia kuvia…
 


Eipä ihme, kouluttamassa ja kuviaan näyttämässä olikin itse Hannu Hautala, joka tässä on ostamassa luontokuvakirjaa minulta – vai oliko se päinvastoin (kuva Jyrki Kallio-Koski).
 


17. – 18.11.2007 Liminganlahden luontokeskuksessa Dick Forsman kertoi lintujen ja perhosten kuvaamisesta ja lintujen piirtämisestä. Benjam Pöntinen taas esitteli kuviaan Pohjanmaan lakeuksista, liito-oravista ja lepakoista.
 


29. – 30.11.2008 Luotokeskus, Marjaniemi, Hailuoto. Pekka Luukkola opettaa kuvassa sommittelun aakkosia. Hänen perusteellinen syventymisensä aiheeseen ja sommittelun ennakkosuunnitteluun esimerkiksi piirtämisen avulla ovat jääneet päällimmäisinä mieleeni.
 


Illalla ulkoilmassa ja pienessä lumituiskussa olikin sopiva hetki vetää happea keuhkoihin ja tutustua luontokuvausvarusteisiin. Tässä Jouni Klinga esittelee telttoja ja naamioasuja. Karhukuvaajia tosin näyttävät nämä varusteet hieman hymyilyttävän.
 


Äänimaisemakin on hyvä ottaa talteen vaikkapa kuvaesityksen tekoa varten. 28. – 29.11.2009 Seppo Rytkönen ja Tarmo Auvinen tekivät nämä asiat selviksi. Olen itse nauhoittanut jonkin verran lähinnä lintujen ääniä kuvausreissujen yhteydessä. Parempaan tulokseen kyllä pääsisi keskittymällä yhteen asiaan kerralla – sen olen huomannut.
 


27. – 28.11.2010 Raimo Sundelin painotti kuvien rytmiä ja rajausta. Kolmeen nurkkaan tulisi saada ”jotakin”. On muistettava myös mustavalkea vaihtoehto. Taittaja Elina Nuortie selosti kirjan ilmeeseen vaikuttavat asiat: väljyys – tyhjät sivut – pienet/isot kuvat – kuvan ja tekstin vuoropuhelu jne. Raimo Sundelin johdatti koulutettavat lopuksi kirpeään pakkasilmaan kuvaamaan Hailuodon Marjaniemen lähiluontoa.
 


25. – 26.11.2011 muotokuvauksen ammattilainen Jussi Aalto antoi luontokuvaajille oppia myös omalta alaltaan. Kohteen persoonallisuuden esilletuonti näkyviin valokuvassa on tässä lajissa haastavinta. Muotokuvauksessa valon täytyy tulla oikeasta suunnasta ja halutun laatuisena. Kokemusta valokuvauksen alalta tällä koulutusryhmällä lienee ennestäänkin jo melkoisesti.
 


Pohjoisikkunasta tuleva luonnonvalo täydennettynä riittävän suurella heijastimella ja oikealla suuntauksella on tuo usein riittävästi valoa. Varjopuolen kasvoon tulisi muodostua ns. valokolmio – ja silmiin eloisuutta. Tässä tilanteessa mallilla sitä on varmasti.
 


Paavo Hamunen painotti Pikku-Syötteellä 24. – 25.11.2012 erityisesti sommittelun selkeyttä ja tunnelman säilyttämistä. Hän tähdensi myös, että kuvaan tulisi jättää töitä myös aivoille.
 


Nälkä ei ole päässyt näissä kokoontumisissa vieraaksemme koskaan! Siitä ovat Polun naisjäsenet pitäneet hyvää huolta.  
 


Näyttää Matin tietokone olevan kunnossa ja sen näytöllä kurssilaisissa keskustelua herättävä kuva.
 


Pikku-Syötteellä 23. – 24.11.2013 Pirjo Puurunen painotti hillityn ilmaisun merkitystä ja korosti erityisesti sitä, että kuvaa pitäisi ajatella myös sen katsojan kannalta. Kuvassa täytyisi olla löydettävissä pikaisestikin katsomalla oivallus, joka pitää katseen kuvassa. Valo ja sen suunta ohjaavat katsetta. Hänen mukaansa myös dynaamiset pinta-alasuhteet olisi syytä huomioida.
 


Viime koulutustapaamisessa 22. – 23.11.2014 pääsimme sisälle sekä tekniikan että kuvankäsittelyn uusimpiin mahdollisuuksiin. Mikael Rantalainen esitteli selkeästi näitä mahdollisuuksia maisemakuvauksen kautta.

 

Paljon on opittu, mutta varmaankin on paljon vielä asioita jäänyt oppimatta – ja selvittämättä, milloin kameran päällä olevaa nappia kannattaa painaa!

 


 

Makupalat > Makupalat 2015 > Koulutuksessa
backtotop