Pohjoisen Luontokuvaajat ry
19
syys
2022

Ruskaretkellä Kilpisjärvellä

Syyskuu on parasta aikaa ruskaretkeilyyn.

Pohjoisen Luontokuvaajat olivat juuri oikeaan aikaan ruskaretkellä Kilpisjärvellä 10.–14.9.2021. Kahdeksan hengen ryhmämme sai polkulaisen Kristiina Johassonin paikallisoppaakseen.

Maaruska oli päivä päivemmältä värikkäämpi ja aurinkoinen sää loi lisähehkua. Ruska oli ottanut myös vaivaiskoivut ja lehtipuut haltuunsa. Väriloisto vain parani päivä päivältä.

Majoituimme Arctic Polar Lomakylässä. Saatuamme majoituksen ja tavarat paikoilleen lähdimme jo ensimmäiselle retkelle Tsahkaljärven reitille, jonka varrella on kaunis Tsahkalputous.

Kokoonnuimme Tsahkaljärven laavulle tutustumaan toisiimme, ja Kristiina kertoi meille Kilpisjärven alueen kuvauksellisista paikoista. Teimme alustavan suunnitelman päivien retkikohteista. Päätimme sääkarttojen tutkimisten jälkeen lähteä valloittamaan Saanan jo seuraavana päivänä.

Mahtava, 1 029 metrin korkeuteen kohoava, Saana-tunturi oli tietenkin retken ykköskohde. Aamupalan jälkeen lähdimme matkaan. Sää oli loistava. Maisemat olivat huikeat. Saana on aivan täyskymppi, ja ruskan aikaan vielä upeampi.

Jo ensimmäisten portaiden jälkeen taakse avautuu upea näkymä. Horisontissa kohoaa tuntureita ja vaaroja, ja tien molemmin puolin loimusi fantastinen ruska. Oikealle puolelle avautuu Mallan luonnonpuisto, Iso-Malla, ja takana näkyy Norjan huiput. Erämaata jatkuu vasemmalla puolella silmänkantamattomiin. Lumihuiput näkyvät pilvien lomasta erinomaisesti.

Seuraavana päivänä olikin vuorossa Kolmen valtakunnan rajapyykki. Tanja, Polun retkivastaava, oli varannut meille satamasta oman laivamatkan, joka kesti puolisen tuntia. Laivamatkalla ihastelimme ja kuvailimme edessä avautuvia Tuipalin ja Paraksen maisemia sekä Mallan maisemia ja Kitsiputousta. Koltalahdesta polku seuraa Ruotsin ja Suomen raja-aitaa pistäytyen välillä koivikossa. Lopussa se kulkee Kuohkimajärven rantaa pitkin.

Meille sattui taas mahtava aurinkoinen ja tyyni sää. Osa porukasta jatkoi patikoiden eteenpäin pitsiputoukseen, kun osa meistä lähti laivalla samaa reittiä takaisin.

Teksti ja kuvat: Anne Keskivinkka
polku.net/annekeskivinkka

 

Polku edistää jäsenistömme luontokuvausosaamista koulutuksella ja jäsenilloissa. Luomme yhteisöllisyyttä ja innostusta tapaamisissa, retkillä, kuvakilpailujen, näyttelyiden ja yhteistyön avulla. Vuonna 2021 retkeilimme varsin aktiivisesti. Kilpisjärven ruskaretken lisäksi kävimme Kuhmossa suurpetokojulla, Hailudossa linturetkellä, Limingassa suokukkokojulla, Utajärvellä teeri- ja maakotkakojuilla, Kuusamossa karhukojulla, Oulunsalon Varjakansaaressa ja Pudasjärven Syötteellä Syyspolun merkeissä.

 

Jaa somessa
Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Sisältö on suojattu !!
Unohtunut salasana? Pyydä uusi salasana tästä.

Ei vielä jäsenyyttä?

Jäsenhaku