Pohjoisen Luontokuvaajat ry
19
maalis
2024

Leiritulilta tähän päivään – Pohjoisen Luontokuvaajat täyttää 30 vuotta

Pohjoisen Luontokuvaajat Polku ry sai alkunsa kahden kuvaajan leiritulilta 30 vuotta sitten. Merkkivuottaan oululainen yhdistys Polku ry juhlistaa järjestämällä Luontokuvien lumoa -yleisötapahtuman sunnuntaina 24.3.2024.

Pohjoisen Luontokuvaajat Polku ry sai alkunsa 30 vuotta sitten kun kaksi luontokuvaamisesta innostunutta henkilöä, Seppo Hoppania ja Harri Pulli istuivat yhdessä iltaa leiritulilla. Miehet olivat keväisellä hanhien ja joutsenten kuvausretkellä.

Perustamiskokous pidettiin 27.10.1994 Oulussa Nukulla ja läsnä oli 16 henkilöä. Yhdistykselle annettiin aluksi nimi Oulun luonnonkuvaajat. Virallisesti yhdistys rekisteröitiin 15.8.1996 ja nimeksi annettiin Pohjoisen Luontokuvaajat Polku ry. Nimen keksi perustajajäsen Ari-Pekka Auvinen.

Perustajajäsen Raimo Hämeenaho kuvasi parittelevat kurjet

Yhdistyksen perustajajäsenistä yhä mukana ovat Harri Pulli ja Raimo Hämeenaho.
− Yhdistyksen tunnukseksi valittiin kurki.  Lintua pidettiin sopivana yhdistyksen logoon, koska kurki on Pohjois-Pohjanmaan maakuntalintu, kertoo Harri Pulli.

Lintujen valokuvaaminen on luonnonkuvaajien keskuudessa erittäin suosittua, joten siinäkin mielessä kurki on hyvä tunnus. Moni luontokuvauksen harrastaja aloittaakin valokuvaamisen juuri linnuista.

Myös Polun kunniajäsen Raimo Hämeenaho on kuvannut paljon lintuja ja kuvaa yhä edelleen. Hän kuvasi muun muassa ensimmäisenä Suomessa parittelevat kurjet Kempeleen Letossa 29.4.1979 (kuva ohessa). Raimo Hämeenaho osallistuu Polun jäseniltoihin edelleen aktiivisesti.

Luontokuvien lumoa Oulun Valveella 24.3.2024

Luontokuvaus innostaa ja ihmisiä tulee harrastuksen pariin jatkuvasti lisää. Nykyään Polku on virkeä yli 170 luontokuvaajan yhdistys.

Yhdistyksen tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta arvokkaasta pohjoisesta luonnosta, yhdistää harrastajia, sekä kouluttaa ja opastaa kehittymään valokuvausharrastuksessa.

− Luontokuvaus on pohjoisessa virkeää ja harrastajien määrä kasvaa jatkuvasti. Oulussa ei kuitenkaan ole viime vuosina ollut isolle yleisölle suunnattua luontokuvatapahtumaa, joten päätimme juhlavuoden kunniaksi toteuttaa sellaisen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sari Karhu.

Luontokuvien ystäviä hemmotellaan tulevana sunnuntaina, kun viisi erittäin valovoimaista ja tunnettua luontokuvaajaa esittää valokuviaan Oulussa. Kulttuuritalo Valveella esiintyvät 24.3.2024 Patrick Degerman, Kerttu Kotakorpi, Jorma Luhta, Ari-Matti Nikula ja Taru Rantala.

Ari-Matti Nikulan kuva palkittiin pohjoismaiden parhaana lähikuvana

Viikonloppuna 15. – 17.3.2024 julkistettiin Pohjoismaisen luontokuvakilpailun ”Nordic Nature Photo Contest 2024 ” tulokset. Vuoden pohjoismainen lähikuva -sarjan ensimmäisen palkinnon sai Ari-Matti Nikula. Hän esiintyy Oulussa Luontokuvien Lumoa tapahtumassa ensimmäisenä klo 10 esityksellään Metsän henkii. Ari-Matti on Pohjoisen Luontokuvaajien jäsen.

Lue myös: Viisi valovoimaista ja tunnettua luontokuvaajaa esiintyy Oulussa 24.3.

Kuvat:
– Parittelevat kurjet 1979, kuva Raimo Hämeenaho
– Vesa Taipaleenmäki suunnitteli yhdistyksen tunnuksen, kuva Raimo Hämeenaho
– Nordic Nature Photo Contest 2024 kilpailussa 1. sija lähikuva -sarjassa, kuva Ari-Matti Nikula
– Ari-Matti Nikulan profiilikuva
– Vuoden luontokuva 2023 1. sija nisäkkäät -sarjassa ”orava”, kuva Ari-Matti Nikula
– Luontokuvien lumoa -tapahtumakuva, kuva Ari-Matti Nikula

Jaa somessa
Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Sisältö on suojattu !!
Unohtunut salasana? Pyydä uusi salasana tästä.

Ei vielä jäsenyyttä?

Jäsenhaku