Esityksissä kuljettiin lähiluonnon kukkaniittyjen, kaupunkipuistojen, soiden ja erämaiden kautta aina napajäätikölle asti. Luontokuvaus on kiehtova ja jännittävä laji, jota voi harrastaa missä vain! Varusteiksi ei aina tarvita peräkärryllistä tekniikka, vaikka löytöretkeilijä Patrick ”Pata” Degerman kuljettaakin mukanaan aurinkokennoa ja 44 kameraa!
Luontokuvausta harrastava 9-vuotias Jonne Suutari odotti ennakkoon erityisesti idolinsa Pata Degermanin kuvaesitystä. Iloiseksi yllätykseksi hän pääsi Patan kanssa kaverikuvaan.
− Tällaisia tapahtumia voisi olla useamminkin. Oli mukava päästä näkemään, millaista luontokuvaus on muilla ihmisillä. Kuvat jäivät mieleen ja osa sanoistakin. Kaikki oli hyvin toteutettu ja erityisen mahtavaa oli tavata oma esikuva, suuri seikkailija Pata, totesi Jonne.
Suutari on jo menestynyt luontokuvaaja. Vuoden luontokuva 2023 kilpailussa neljä hänen kuvaa ylsi semifinaaliin ja yksi kuva finaaliin.
Kaikista esityksistä huokui syvä rakkaus ja kunnioitus luontoa kohtaan. Toinen toistaan kauniimpien kuvien rinnalla kulki samalla huoli luonnon säilymisestä. Pohdintaa herätti, voiko valokuvilla vaikuttaa luonnon puolesta.
Pata Degerman on nähnyt omin silmiin lukuisilla retkillään huimia muutoksia luonnossa.
− Viime kesänä oltiin Huippuvuorilla ja Grönlannissa, niin tällä hetkellä kesällä ne jäätiköt kutistuu sellaiset kolme metriä päivässä. Silloin heräs, että jotain pitää tehdä, kertoo Pata.
Pata uskoo, että visuaalisesti makeilla kuvilla ja videoilla voi ainakin yrittää vaikuttaa siten, että mieliä saadaan muuttumaan. Kun ihmiset kuvia nähdessään ihastuvat ja kokevat Wau! -efektin, sillä voi olla vaikutusta. ”Sitä mitä rakastaa, sitä haluaa suojella.”
Meteorologi Kerttu Kotakorpi esitti kuviaan ja kertoi ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen luontoon muun muassa sateet tulevat lisääntymään, lehtipuut valtaavat alaa ja kuuset sekä linnut vähenevät. Kerttu pohti, kuinka kuvata monimuotoista sekaista metsää. Hän kertoi journalistien myös pohtineen kuinka kuvata kuivuutta.
Ihmiset nauttivat kaikista viidestä esityksestä; Ari-Matti Nikula, Pata Degerman, Kerttu Kotakorpi, Jorma Luhta ja Taru Rantala.
Viimeisenä esiintyi Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n, palkittu luontokuvaaja Taru Rantala. Tunnusomaista hänen kuvissaan on ihastuttavat lähikuvat kasveista sekä runsaat boke-pallot. Hän löytää pikkuriikkisistä kasveista upeita muotoja, herkkyyttä ja romantiikka. Taru kuvaa enimmäkseen oman pihan lähipiirissä.
Näin kauniisti hän kertoi ojakellukan kuvan ottamisesta ja sen herättämistä ajatuksista:
− Kuvatessani ojakellukkaa sommittelin auringon kukan taakse ja näytti siltä kuin valo olisi syttynyt kukan sisällä ja sen kauniit värit tulivat esiin. Silloin ajattelin, että meidän jokaisen tulisi sytyttää meidän oma sisäinen, kaunis valo ja antaa sen loistaa kirkkaana. Se tekee hyvää meille itsellemme ja myös kaikille ympärillämme oleville. Se on valo, joka jää tänne meidän lähdettyämme.
Pohjoisen Luontokuvaajat Polku ry järjesti tapahtuman 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viikonloppu oli yhdistykselle yhtä luontokuvauksen juhlaa ja historian siipien havinaa.
– Uskallan sanoa koko yhdistyksen puolesta, että olemme tyytyväisiä. Onnistuimme tuomaan luontokuvauksen kiehtovan ja runsaan maailman hyvin esille. Kiitos kaikille esiintyjillemme ja tapahtumaan osallistuneille, kiittelee yhdistyksen puheenjohtaja Sari Karhu.
Pohjoisen Luontokuvaajat Polku ry:n tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta arvokkaasta pohjoisesta luonnosta, yhdistää harrastajia, sekä kouluttaa ja opastaa kehittymään valokuvausharrastuksessa.
Kuvat
Jonne ja Pata, kuvaaja Pirjo Jaukkuri
Ari-Matti Nikula, kuvaaja Keijo Laitala
Pata Degerman ja jääkarhu, kuvaaja Pekka Lilja
Juontaja Kati Jurkko ja Pata, kuvaaja Keijo Laitala
Kerttu Kotakorpi, kuvaaja Keijo Laitala
Kerttu Kotakorpi ja Ari-Matti Nikula, kuvaaja Keijo Laitala
Jorma Luhta ja naali, kuvaaja Pekka Lilja
Taru Rantala, kuvaaja Keijo Laitala
Ojakellukka, kuvaaja Taru Rantala
Yhdistyksen puheenjohtaja Sari Karhu, kuvaaja Keijo Laitala