Pohjoisen Luontokuvaajat ry
2
loka
2023

Polku kutsuu ulkoilmanäyttelyn avajaisiin Tyrnävälle 8.10.

Pohjoisen Luontokuvaajat POLKU ry:n kierrätettävä ja kestävä Eläinpotretit luontopolulla valokuvanäyttely siirtyy Markkuun luontopolulle, Tyrnävälle. Avajaisia vietetään sunnuntaina 8.10.2023 klo 13 – 15 Luonto- ja hyvinvointitalo Peukaloisessa. Tervetuloa!

Avajaisissa Pohjoisen Luontokuvaajat esittäytyy ja nähdään Siivin ja käpälin – Elämää Suomen luonnossa -multivisio. Esitysajat klo 13.30, 14.00 ja 14.30. Kyläyhdistyksen kahviosta saa herkkuja pikkurahalla, varaa käteistä mukaan.

Tee syysretki Markkuun luontopolulle valokuvanäyttelyyn

Ajo-ohje: Parhaiten löydät reitin alkuun laittamalla karttasovellukseen osoitteeksi Ängeslevän Ylipääntie 6, Tyrnävä.

Markkuun luontopolun varrelta löydät kolmekymmentä kiehtovaa eläinaiheista taulua. Potrettikuvissa vehreän metsämaiseman keskellä esiintyvät muun muassa suokukko, ahma, metsämyyrä ja neitoperhonen. Myös reitin maskotti peukaloinen on saanut oman taulunsa!

Luontopolusta on tehty tulostettava opaskartta. Valokuvataulut jakautuvat koko 10 kilometrin matkalle, mutta polulle voi tehdä myös lyhyempiä retkiä. Erityisesti pienten lasten kanssa retkeilevät käyvät mielellään kodalla, jonne on matkaa lähtöpisteeltä vajaa kilometri.

– Olemme iloisia saadessamme luontopolulle nämä upeat luontokuvat retkeilijöiden iloksi, kertoo Markkuun Seudun Kyläyhdistyksen hallituksen jäsen, biologi Marika Laurila.

Pohjoinen luonto tarjoaa paljon nähtävää ja kuvattavaa

Pohjois-Suomen eläimistä ja hyönteistä koostuva ulkoilmanäyttely on ilmainen ja kaikille avoin ainakin kesään 2024 saakka. Näyttely avaa hyvin sitä, kuinka paljon kuvattavaa Pohjois-Suomesta löytyy.

– Uskomme tämän tyyppisen näyttelyn kiinnostavan kaikenikäisiä ihmisiä, myös heitä, jotka eivät perinteisessä näyttelyssä tulisi käyneeksi. Valokuvanäyttelyyn voi tutustua ulkoilun lomassa lähiluonnosta nauttien, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Sari Karhu.

– Luontokuvauksen lisäksi haluamme näyttelyn myötä nostaa esille hienoja lähiluontokohteita. Aina ei tarvitse lähteä kauas nauttiakseen luonnosta. Markkuun luontopolku on ehdottomasti tutustumisen arvoinen päiväretkikohde, suosittelee Karhu.

Näyttelyn ensimmäiseltä etapilta hyvät kokemukset

Eläinpotretit luontopolulla näyttely oli ensimmäistä kertaa näytillä syyskuussa Oulun Lintulammenpuistossa.

– Saimme todella paljon myönteistä palautetta Lintulammen näyttelystä. Luontopolulla tapaamamme ihmiset antoivat välitöntä ja pelkästään kiittävää palautetta. Samalla he kertoivat kuinka merkittävä ulkoilupaikka Lintulammenpuisto on alueen asukkaille, kertoo näyttelykuraattori ja valokuvaaja Tanja Haussalo.

Näyttelyn on tarkoituksena tuoda luontokuvaamista tutuksi uudella tavalla. Idea ulkoilmanäyttelystä syntyi reilu vuosi sitten ja Finnfoton myöntämä apuraha mahdollisti toteutuksen.

– Polku ei ollut aiemmin vastaavaa toteuttanut, joten mahtavaa ja hieman jännittävääkin oli päästä toteuttamaan tällainen erilainen näyttelykokemus luonnonhelmassa. Iso kiitos Markkuun Seudun Kyläyhdistykselle yhteistyöstä, kiittelee Haussalo ahkeraa talkooporukkaa.

Ekologisesti kestävää ratkaisua on haettu materiaalivalinnalla ja näyttelyn kierrätyksellä. Näyttelykuvat on painettu säänkestävälle alumiinikomposiittilevyille, jotka ovat kooltaan 100 cm x 67 cm ja 67 cm x 45 cm.

– Potrettikuvien valinnassa tavoittelimme ystävällistä ja lempeää kokonaisuutta. Halusimme laadukkaisiin kuviin mukaan mahdollisimman paljon myös eri eläinlajeja, kertoo näyttelyn toinen kuratoija, valokuvaaja ja graafikko Sami Säily.

– Olisi mukavaa, että asukkaat, päiväkodit, alakoulut ja kaikki luonnossa liikkumisesta nauttivat ottaisivat tämän vierailukohteekseen. Näyttelyretkeä voi pitää esimerkiksi leikkimielisenä lajintunnistamistestinä, Haussalo vinkkaa.

Näyttely koostuu 37:stä eri Suomen luonnossa esiintyvästä eläin- tai hyönteislajista. Kuvia on yhteensä 25:lta Pohjoisen luontokuvaajat ry:n jäseneltä.

Siivin ja käpälin -Elämää Suomen luonnossa -multivisio

Avajaisissa esitettävä multivisio on varaslähtö Pohjoisen Luontokuvaajien eli Polun juhlavuoteen 2024. Oulussa vuonna 1994 perustettu yhdistys täyttää ensi vuonna 30 vuotta.
Polku on virkeä yli 160 luontokuvaajan yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä ihmisten tietoisuutta arvokkaasta pohjoisesta luonnosta, yhdistää harrastajia, sekä kouluttaa ja opastaa kehittymään valokuvausharrastuksessa.

Luonnossa liikkuvien jäsenten kiinnostuksen kohteina ovat usein tarkka-aistiset, varovasti lähestyttävät kohteet. Nämä luonnonvaraiset eläimemme ovat pääroolissa Siivin ja käpälin -multivisiossa.

Esitystä vie eteenpäin kehyskertomus. Tarinan lomassa viivähdetään useaan otteeseen eläinten elinympäristöissä ja herkistytään havumetsäisen maamme luonnon rikkauksien äärellä. Toisaalta esityksessä kannetaan huolta lajistossamme tapahtuvista muutoksista. Musiikki rytmittää kerrontaa.

Esityksen pituus on noin 20 minuuttia.

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja lähiluontoon!

Näyttelyä tukee Finnfoto. Markkuun Seudun Kyläyhdistys ry on näyttelyn yhteistyökumppani. Lisätietoa yhdistyksen nettisivulta sekä markkuu.fi

Tietoa Polku-yhdistyksestä ja sen jäsenistä polku.net

Eläinpotretit luontopolulla -näyttelyluettelo

1. Näätä – Eija Kujansuu
2. Orava – Ari Turunen
3. Kettu – Johanna Holma

4. Sudenkorento – Erkki Alasaarela
5. Sisiliskot – Markku Välitalo

6. Neitoperhonen – Tuulikki Korhonen
7. Tarhamehiläisiä ja mantuloiskimalainen – Leila Siltanen
Ritariperhonen – Mirja Kivelä
Mustatäplähiipijä – Sari Ollila
Nokkosperhonen – Sami Säily
8. Pihaharsokorento – Keijo Laitala

9. Siili – Sari Karhu

10. Kuukkeli – Mikko Silvola
11. Pohjantikka – Sari Ilo
12. Metso – Pekka Lilja

13. Karhut – Eerik Lehto
14. Susi – Tanja Haussalo
15. Ahma – Sami Säily
16. Ilves – Tanja Haussalo

17. Viiksitimali – Sari Karhu
Haarapääsky – Leila Siltanen
Lapintiainen – Inkeri Välitalo
Metsämyyrä – Markku Välitalo

18. Peukaloinen -Timo Mylläri

19. Ruskosammakko – Tuulikki Korhonen

20. Metsäjänis – Eija Kujansuu
21. Laulujoutsen – Mikko Oivukka
22. Riekko – Sirpa Kuusela

23. Maakotka – Mikko Oivukka
24. Merikotka – Jari Peltomäki
25. Suokukko – Mika Vähä

26. Poro – Sirpa Kuusela
27. Poron vasa – Esa Pekka Isomursu
28. Hirvi – Anne Keskivinkka

29. Helmipöllö – Johanna Holma
30. Huuhkaja – Timo Mylläri

Kuvat:

  • Eija Kujansuun Näätätaulu Markkuun luontopolun varrella, kuva: Raija Väyrynen
  • Näkymä Markkuun luontopolulta, kuva: Raija Väyrynen
  • Kuukkelitaulu Marika ja Pasi Laurilan käsissä, kuva: Tanja Haussalo
  • Talkooporukkaa Ilvestaulun luona, Pekka Lilja, Lauri Aho, Pertti Väyrynen ja Jorma Aho, kuva: Raija Väyrynen
  • Peukaloinen, kuva: Timo Mylläri
  • Näyttelyn pystytystä, kuva: Tanja Haussalo
Jaa somessa
Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Sisältö on suojattu !!
Unohtunut salasana? Pyydä uusi salasana tästä.

Ei vielä jäsenyyttä?

Jäsenhaku