Raimo Hämeenaho 1.10.2015

 

Karhumailla

Viime käynnistäni karhumailla on kulunut jo 12 vuotta, joten oli jo suuri kaipuu karhujen seuraan. Kesäkuun viimeisenä päivänä ajelin mökiltäni Kuusamoon ja sieltä oppaani perässä Pohjois-Kuusamoon Kuntivaaran tuntumaan. Kävelime metsäpolkua karhujen kuvauskojulle klo 18 ja asetuimme kojuun. Kojusta avautui näkymä suon yli metsikköön ja sen takana siintivät Puuttinin valtakunnan tunturit. Uroskarhuja alkoi saapumaan suontakaisesta metsästä haaskalle syömäpuuhiin. On harvinaista, että naaraskarhu uskaltaa tuoda pentunsa haaskalle, jos paikalla on uroskarhuja. Yllättäen kojun viereisestä metsästä naaraskarhu toikin kolme edellisen kesän pentua syömään. Karhuperhe oli varuillaan, jos uroskarhut lähestyivät niitä. Emo oli sisukas ja antoi urosten ymmärtää, ettei tänne ole tulemista kun uroskarhu lähestyi pentuja. Uroksia oli paikalla jo kymmenkunta, mutta pennut pääsivät syömään, kun ruokaa oli useammassa paikassa. Urokset väistelivät toisiaan ja välttivät yhteenottoja. Vahvimmat urokset käyttivät etuoikeuttaan ja söivät ensin. Oppaani poistui kojusta klo 23 aikaan ja oli laskenut siihen mennessä paikalla käyneen 16 eri karhua. Jäin yksin yöksi kojuun nauttimaan karhujen seurasta. Aamuyöllä syötyään uroskarhut poistuivat metsään sulattelemaan ateriaansa. Sitten paikalle tuli naaraskarhu kahden tämän kesän pennun kanssa. Paikalla oli vielä kuitenkin kolme uroskarhua ja emo oli erittäin varovainen, ettei urokset pääse yllättämään pentuja. Ihastelin pieniä karhunpentuja ja olisin halunnut ottaa ne syliin paijattavaksi. Karhuperhe meni kojun edestä lähimmillään noin kolmen metrin etäisyydellä.

Aamulla klo 4 aikaan karhut poistuivat paikalta. Illalla puiden latvoissa oli 18 merikotkaa tehden lennosta koukkauksia kaapaten maasta kalanperkkeitä. Karhujen poistuessa paikalta merikotkat laskeutuivat haaskalle saaden korppeja seuraksi. Olin aivan ihmeissäni kun lopulta laskin paikalla olevan 32 merikotkaa. En koskaan ole nähnyt aiemmin sellaista määrää merikotkia yhdessä paikassa. Oli antoisa reissu, kun sain seurata ja kuvata karhujen elämää pitkästä aikaa.

 


Vanhat uroskarhut ovat paikan valtiaita.


"Hei tämähän on kiva katselupaikka, vettä sataa mutta ei haittaa."


Naaraskarhu toi kolme edellisen kesän poikasta syömään.


Pennut olivat varuillaan, etteivät uroskarhut olisi päässeet yllättämään.


Jos uroskarhut uhkaavat pentuja, niin naaras komentaa pennut puuhun ja puolustaa niitä.


Aamuyöllä naaraskarhu toi kaksi pientä tämän kesän pentua etsimään suupaloja.


Pieni karhunpentu juoksenteli emon perässä peloissaan, kun paikalla oli uroskarhu.


Merikotkia saapui paikalle aterian toivossa.


Aamuyöllä noin neljän aikaan karhut ovat lähteneet paikalta. Merikotkat saapuivat aterialle, joita tuli kaiken kaikkiaan 32 yksilöä.

Aamu-usvassa merikotka laskeutuu korppien valtaamalle puunlatvalle.


 

Makupalat > Makupalat 2015 > Karhumailla
backtotop