Raimo Hämeenaho 3.11.2016
 

Lofoottien maisemissa 2016

On vierähtänyt jo 25 vuotta, kun viimeksi vierailin Lofoottien maisemissa. Silloin sinne piti mennä laivakyydillä ja se oli kallista. Nyt ajelimme matkailuautolla Oulusta Ruotsin halki ja Norjan rajalta jatkoimme KUNINGAS OLAVIN tielle (E 10). Kuningastie kulki useiden vuorten läpi tunneleissa, joista pisin oli 6 km pitkä. Ylitimme upeita siltoja vuonojen ylitse mutkaisia vuoristoteitä päästen Lofoottien eteläkärkeen Å:n saakka. Yhdeksän päivän reissu alkoi sateisessa säässä, mutta keli parani ja lopulta meitä helli jo helle. Ajaessa piti olla tarkkana, koska tiet olivat kapeita ja mutkaisia sekä matkailuautoja tiet täynnä. Yöksi oli paras hakeutua matkailuautoparkkeihin, joissa oli itsepalvelu. Maksut suoritettiin automaatteihin. On hämmästyttävää, kun runsasvetisessä maassa suihkussa käydessä pitää lämpimästä vedestä maksaa erikseen, että sitä saa.

Lofoottien vuoristo on jylhää nousten jyrkkänä merestä korkeuksiin, antaen haasteita vuorikiipeilijöille ja heitä näkyi runsaasti vuorten seinämillä. Lintuja näkyi reissulla yllättävän vähän, joten keskityimme näyttävien maisemien panoraamakuvauksiin. Matkakumppani kuvasi näkymiä lintuperspektiivistä pienoishelikopteria käyttäen. Elämys oli kun kävimme mahtavalla veneellä Merikotkasafarilla ja samalla reissulla kuvasimme myös hylkeitä.

(Saat kuvat avautumaan klikkaamalla isommiksi)


Matkasimme vuonojen ylitse näyttävien siltojen kautta.
 


Reine. Upeita maisemia sai ihailla ja kuvata panoraamaa.
 


Lodingen. Yövyimme mennessä aallonmurtajan matkailuautoparkissa.
 


Å. Päätepiste (E 10) Kuninkaantielle.
 


Å. Näkymät etelään on hienoja.
 


Ramberg. Jylhiä vuoria ja laivoja oli nautinto katsella.Lodingen. Norjalaiset ovat venekansaa, on makeita paatteja.Henningsvaer. Lofootit ovat vuorikiipeilijöiden mekka.
 

Henningsvaer. Merikotkat syöksyivät vuorten rinteiltä koukkaamaan kalan merenpinnalta.
 

Henningsvaer. Merikotkasafarilla kuvasimme myös harmaahylkeitä.

Makupalat > Makupalat 2016 > Lofoottien maisemissa
backtotop